Det siger sig selv, at et godt vinterdæk skal kunne bremse og styre sikkert på sne- og isdækkede veje. Men faktisk foregår de fleste køreture om vinteren på fugtige veje ved lave plusgrader. Det betyder, at vejgrebet på våde veje er en egenskab, der i høj grad er med til at afgøre, om et vinterdæk er godt eller skidt her i Danmark.
Og så skal et godt vinterdæk naturligvis også fungere på almindelige tørre veje. Det er derfor et omfattende testprogram, alle dækkene har været igennem forud for denne test, der er gennemført i fællesskab mellem FDM og flere europæiske bilklubber.
Vi har testet 12 dæk i størrelsen 205/55 R16 og 16 dæk i størrelsen 215/55 R17. Den første gruppe passer til biler som VW Golf, Peugeot 308, Kia Ceed og Ford Focus. Disse biler kører der mange af i Danmark, og når ejerne inden længe skal skifte til vinterdæk, er det denne test, der hjælper
Den anden gruppe omfatter de lidt større 17-tommerdæk, der typisk sidder på de lidt højere biler som f.eks. Audi Q2, Seat Ateca, Skoda Karoq, Toyota Yaris Cross og VW T-Roc. Det er biltyper, der i disse år kommer flere og flere af i Danmark.
Sådan klarede dækkene sig
I 16-tommerstørrelsen er det Continental WinterContact TS 870, der vinder testen, mens det i gruppen med 17-tommerdæk er Goodyear UltraGrip Performance 3, der løber med sejren. Tilsammen er der dog i begge størrelser 15 dækmærker, der leverer et resultat, der samlet set gør dem velegnede for os danskere.
Hvilket af de testede dæk, du skal vælge, kan afhænge af dine egne præferencer. Måske vil du gerne have et dæk med særligt gode egenskaber i vådt føre eller ift. dækstøj, eller måske kører du mange kilometer og foretrækker et dæk, der udmærker sig ved at være meget slidstærkt?
Herunder kan du hente et dokument med dækkenes deltestresultater, overblik over vægtning af de enkelte deltest og forklaring af den anvendte testpointskala.
Dæk påvirker også miljøet
Igen i år har vi foruden egenskaberne på forskellige vejunderlag også set på dækkenes miljøegenskaber. Det foregår ved at betragte dækkenes levetid, slidstyrke, vægt, rullemodstand, støj ude og inde samt det sammensatte begreb "bæredygtighed". Sidstnævnte ser bl.a. på fabrikkernes placering i forhold til Europa, og om de producerer efter internationale miljønormer.
I en verden, hvor miljøpåvirkningen af alt det, vi foretager os, betyder mere og mere, er det naturligt for FDM at inkludere dækkenes miljøprofil i en dæktest som denne. De sikkerhedsmæssige egenskaber er vigtigst, men har man to dæk, der er omtrent ens på vejen, kan en vurdering af miljøbelastningen hjælpe til at vælge de bedste dæk. De to dæk, der vinder denne test, opnår da også en fin karakter i den samlede miljøvurdering og er derfor et godt valg for både den krævende bilist og den miljøbevidste forbruger.
Find test af din dækstørrelse
Herunder finder du FDMs test af vinterdæk (og helårsdæk) fra 2017 og til i dag. Du kan søge på dækdimensioner, mærke eller samlet stjernekarakter.
Find også alle test af sommerdæk i vores oversigtsartikel med alle vores online dæktest.
Læs mere: Søg i dæktest fra FDM
Har du brug for hjælp?
Som medlem kan du få rådgivning om valg af dæk til din bil og dine behov. Du kan også få kontrolleret bilens dæk. Desuden har du adgang til særlige rabatter på dæk og hjulskifte.